Stelton, den evigt unge thermokande

Stelton, den evigt unge thermokande

02/10/2015 Slået fra Af Brian

Når det kommer til ting til hjemme og køkkenting, så er der meget af det man finder i butikkerne der er afhængigt af tidens trends. Noget der er det allermest hippe lige nu, er det sikkert ikke om 5 år  – eller i grelle tilfælde måske endda ikke allerede næste år. Og så er der de ting, der bare aldrig går af mode. Evergreens inden for design, der bare altid vil være moderne og som vil passe ind uanset hvordan trends ellers ændrer sig.

Ét af de produkter der falder ind under denne kategori er kaffekanderne fra danske Stelton. Hvis man i dag siger en Stelton-kande, så ved det fleste præcis hvilken model kaffekande det er man snakker om. I virkeligheden fører Stelton flere forskellige modeller og designs når det kommer til kaffekander – bl.a. en virkelig flot og speciel én designet af selveste Arne Jacobsen – men alligevel er det en helt speciel kande de fleste vil tænke på som en Stelton-kaffekande.

Stelton EM 77 er måske den mest kendte danske kaffekande. Den er designet i 1977 af Erik Magnussen og var dengang som nu noget helt særligt. Kaffekander var indtil da noget med struelåg, men med EM 77 opfandt Magnussen en smart vippeprop, der automatisk åbner og lukker ned til den varme kaffe, når man hælder med kanden, eller rejser den igen. Samtidig gik designet også væk fra det lille, buttede design man normalt forvandt med kaffekander. EM 77 er en høj, slank kande, der signalerer æstetik og stil.

Jeg husker fra min barndom at mine forældre købte en flot Stelton EM 77 i rød og når jeg tænker på mit barndomshjem, så er billedet af den røde Stelton-kande på spisebordet noget af det der bringer minder frem.

I mange år har Stelton-kanden levet et stabilt liv som en designklassiker, men i de senere år er den taget op igen og nyudviklet – lige som det i øvrigt er sket med mange andre danske designprodukter. Således bliver der nu hvert forår og efterår skabt EM 77-kander i nye farver, der passer til årstiden og ikke mindst til tidens trends. Dette kan man i den grad se på den nye version af kanden, der har en metal coating i kobber. Kobber bragede frem i alle boligbladene sidste år og pludseligt skulle alt være i kobber. Det har Stelton ikke været sene til at udnytte, og man må altså også indrømme at den klassiske kaffekande er vildt flot i skinnende kobber.

En Stelton-kaffekande koster omkring 800 kroner, men det er også mere end bare en almindelig kaffekande man køber. Det er for det første et kvalitetsprodukt, der vil holde i mange år, men det er også et stilikon, der vil bringe klasse og stil ind i ens køkken og på ens bord. Hvis du får gæster til kaffe, så vil en EM 77 på bordet med god kaffe inden i vække misundelse og glæde på én gang.

Skulle jeg ud at købe en ny kaffekande i dag, ville jeg personligt klart overveje kobberversionen af Steltons EM 77.