Erstatningssager eksploderer

Erstatningssager eksploderer

08/11/2023 Slået fra Af Kristian

Vi lever i et meget voldeligt samfund. Du ved det godt. Jeg ved det også. Vi hører oftere og oftere om alvorlige voldsforbrydelser, der involverer helt unge mennesker – endda børn. Bander arrangerer ligefrem møder – i skolegårde eller på et gadehjørne – hvor de slås. Og de slås ikke for sjov. De bruger ofte våben: Knive, knojern, trækæppe mv. I de helt forfærdelige historier er der også skydevåben med i kampene! Slåskampene ender i skader og anmeldelser til politiet. Der kommer offererstatning – se her ind i billedet.

Samfundsmæssige dimensioner

Og her er der en del spørgsmål, som skal bespares. Nogle af dem handler om den samfundsmæssige dimension ved vold blandt unge. Dem vil vi ikke komme ind på her. Derimod, så er der også spørgsmål om ansvar, og hvordan og hvorledes skal du / I forholde jer, hvis jeres barn har været involveret i sådan en hændelse. Hvad skal I gøre, hvis jeres barn har været skyld i, at en af de jævnaldrende har fået slået ansigtet totalt itu – tænderne er røget ud. Næsen er brækket, mv. Eller omvendt: Er det jeres barn, der skal gøre krav på offererstatningen – eller er det jer, fordi jeres barn endnu ikke er myndig?

De specialiserede advokater

Svaret er, at i begge tilfælde, så skal I finde en af de meget dygtige erstatningsadvokater, der har erfaring i sager om offererstatning. Det vil sige, at I skal finde en strafferetsadvokat! Det er nemlig sådan, at et krav om offererstatning altid skal gå via den strafferetssag, der skal føres imod voldsudøveren.

Erstatningsadvokaten vil kunne vejlede jer i, hvordan I skal forholde jer. Der er dog flere faktorer, der spiller ind: En af dem er, hvor gammel voldsudøveren er. Er han/hun over den kriminelle lavalder, så vil sagen blive behandlet som en almindelig strafferetssag. Er udøveren under, så vil der skulle følges en anden procedure, hvor I – jeres barn og I selv – bliver indkaldt til møder med politiet, jurister og socialforvaltere, hvor sagen fremlægges og vurderinger af voldsudøverens ansvar vil finde sted.

Men hvad sker der så med offererstatningen i den slags tilfælde? Ja, det kan være at det bliver afgjort ved møderne. Det kan også tænkes, at der skal følge en sag om offererstatning senere. Det kan være, at den vil blive ført imod voldsudøverens forældre. Det er naturligvis ikke en nem sag eller situation at stå i.

Piskesmæld fra trafikskader

Det er slet ikke som, hvis dit barn har været skyld i en trafikulykke, der har ført til at en bilist har fået piskesmæld. (Børn løber sommetider helt ubetænksomt ud på vejen og bilisten må bremse meget hårdt.)

Et andet spørgsmål er, om den voldsudøvende unge person overhovedet ved, at han eller hun skal betale offererstatning. Eller forældrene. Får de dømte unge noget at vide om, hvad deres handlinger betyder – udover at de har påført et andet menneske skader? Børn og unge tænker ikke altid så langt.

De lader sig ofte rive med af stemningen. Men er det så ikke også her, vi skal sætte ind, hvis dette samfundsmæssige problem skal løses? Skal vi lære børn og unge at tænke lidt længere, end blot til at handle?