Lær kommunikation!

Lær kommunikation!

29/12/2022 Slået fra Af Kristian

Vi lever i en verden, hvor vi har mange flere muligheder, end vores forældre og deres forældre havde, for at kunne dygtiggøre os. Vores verden er også blevet mindre. Vi kan få oplysninger og viden om alt muligt. Vi har nemlig internettet. Vi kan modtage undervisning digitalt. Vi kan få gratis kurser i alt muligt, som vi gerne vil lære. Vi kan handle over internettet. Og vi skal alle sammen lære, hvordan vi gebærder os på internettet og de sociale medier. Det handler både om vores økonomi og vores personlige sikkerhed.

Afkode og tale

Vi skal derfor også lære at afkode og tale det sprog, som findes på internettet. Vi skal, med andre ord, lære at kommunikere med hinanden digitalt. Og det kan være svært. Fx, så er der mennesker, der ikke ved, at når de skriver til dig med store bogstaver, så råber de i virkeligheden. Sådan bliver de store bogstaver nemlig opfattet. De ved det ikke – og selvom du har skrevet til dem, at de ikke skal skrive med store bogstaver, så har de ikke forstået, hvad du skrev.
Du må derfor finde ud af, hvordan du fortæller dem det på en anden måde. Det kan være, at du skal tegne det for dem i stedet for. Det kan være, at du skal sende en lydfil til dem, så de kan høre, hvad du fortæller dem. Det kan også være, at du bare skal ignorere at de ’råber’. Det, de ’råber’ om, er jo ikke ment som om, at de råber. Det ved du, fordi du kender dem.

Præsentationsteknik og kommunikation

Det kommer meget an på situationen og den digitale dialog, som I er inde i. Alt dette her er ikke noget, du selv har fundet på. Det er et eksempel på nogle af de problemstillinger, som I diskuterede på det kursus i præsentationsteknik – https://www.mbk.dk/kursus/praesentationsteknik-3-dage/, som du deltog i for nogle uger siden. Det blev afholdt i yderst lækre lokaler lige bag ved Rundetårn – nok de fedeste mødelokaler jeg har set. Det var et meget spændende kursus. Du lærte mange ting. Og du fik rigtig mange gode input til, hvordan du bedre kan få din besked over bordet til mennesker, der enten ikke lytter til eller forstår dig. Fx så behøver en præsentation ikke altid bestå af korte skrevne sætninger, hvori du har fremhævet nøgleordene. Et billede eller en illustration kan være meget bedre til at få din besked ud. Eller en lydfil, hvor du har indtalt din besked, kan også være meget mere effektiv end en gammeldags præsentation i PowerPoint.

Vi er alle forskellige

Det er jo sådan, at mennesker er forskellige. Nogle foretrækker at læse og skrive. Andre har slet ikke sans for at skrive. De vil hellere se billeder. Mange andre igen har det bedst med at lytte. Der er jo en god grund til, at podcasts er utroligt populære.

Så når du nu bliver irriteret over, at din kollega skriver med store bogstaver i sin mail til dig, så skal du overveje, om han/hun virkelig har grund til at ’råbe’ til dig. Det kan være, at du bare skal lægge vejen forbi hans kontor en dag, og fortælle ham, hvordan de store bogstaver generelt bliver opfattet, så han kan undgå at fornærme dig – og andre af jeres kollegaer.