Social angst

Social angst

02/05/2023 Slået fra Af Kristian

Nu er du igen blevet skældt ud af en kammerat. Han sagde, at du lider af agorafobi og, at du burde skamme dig. Du er faktisk vred på din kammerat. For det første ved du, at du ikke lider af agorafobi. For det andet ved din kammerat slet ikke, hvad det vil sige at være bange. Og for det tredje, så ved han heller ikke, hvad en fobi i virkeligheden er.
Du ved det dog. Fobier er frygten for noget helt specifikt. Fx slanger eller mus. Eller vand. Der findes mange fobier. De har dog en ting til fælles: De fremkalder angst – eller frygt – hos dig.

I behandling for social angst

Det, som din kammerat ikke ved om dig, er, at du faktisk lider af en lidt mere alvorlig angstlidelse, som du heldigvis allerede er i behandling for. Du er nemlig i behandling for social angst.

Forskellen på en angstlidelse og en fobi er, at en fobi er meget konkret. Behandlingen af fobien bliver derfor meget mere konkret. Den vil koncentrere sig om at få dig lært, at det (insektet, slangen eller den åbne plads), der fremkalder frygten hos dig, ikke er farlig. En angstlidelse – fx social angst – kan være noget mere kompliceret at blive behandlet for. Men det er absolut ikke umuligt. Alle former for angstlidelser kan behandles. Omfanget af behandlingen og metoderne, der skal anvendes, kan variere.

Kan vare kort eller lang tid

Det kan tage lang tid. Det kan tage kortere tid. Det kan blive nødvendigt, at du skal have medicin, så din lidelse ikke udvikler sig til en psykisk sygdom. Det kan blive nødvendigt, at du skal til flere forskellige terapeuter. Det sidste er typisk, hvis der er medicin involveret i behandlingen. Det er nemlig ikke alle terapeuter, der må udskrive recepter på medicin. Det skal du lige være opmærksom på.

I dit tilfælde er medicin ikke nødvendigt. Alligevel så er du inde i et langt behandlingsforløb. Social angst handler nemlig om, at din selvtillid ligger på et meget lavt punkt – eller lille sted, som vi siger. Du har ikke selvtilliden i orden. Samtidigt er du meget selvkritisk. Og det betyder, at du faktisk undgår at indgå i socialt samvær med kammerater og venner. Det kan dine venner og kammerater ikke altid forstå. De får heller ikke en chance for at forstå det. Netop fordi du undgår at tale med dem om, at din selvtillid ikke er god. Netop fordi du undgår at tale med dem, der måske kunne få dig væk fra angsten, om den.

Pas på depression der er invaliderende

At du allerede er inde i et behandlingsforløb, er virkeligt godt. Og det er flot, at du har erkendt, at du er angst. Jeg kan nemlig fortælle dig, at mange af dine kammerater ikke selv tør erkende, at de også har angst. Mange ender i svære forløb, der også involverer en depression!

Du skal bare vide, at jeg er stolt af dig, fordi du gør noget ved din angst. Du får et bedre liv. Og på et eller andet tidspunkt vil du være så stærk, at du kan hjælpe din kammerat, som lige har skældt dig ud, fordi du ikke kom til festen i forgårs.