Varmepumper

Varmepumper

31/05/2019 Slået fra Af Kristian

I de sidste par år synes jeg, at debatterne om klimaforandringer har fået en skarpere tone. Måske for klimaforandringerne er blevet tydeligere i vores hverdag. Her i Danmark har vi haft nogle ekstremt varme somre, men vi har også haft nogle ualmindelige efterår og vintre med stærke storme og masser af regn og sne.

Sommer og vinter

Ok, jeg kan godt lide, at her er varmt om sommeren og koldt om vinteren. Men det kan blive for meget af det gode. Især om sommeren synes jeg, det kan blive svært. Man kan klæde sig i lettere tøj. Ja, men man kan ikke undgå at svede. Medmindre man altså ligger permanent i en pool. Om vinteren er det lidt lettere: Man kan tage en ekstra sweater på. Men sommeren, ja sidste sommer var jeg faktisk parat til at få købt sådan et aircondition anlæg, så jeg kunne køle rummene i huset ned. Man kan jo dårligt ånde, når det er rigtigt varmt.
Men det sparer jo ikke på energien, sådan som vi hele tiden bliver rådet til at gøre. Også selv om man kan få anlæg, som ikke bruger så meget energi.

Varmepumper af en slags

Jeg tænkte derfor, at en varmepumpe, som også kan køle luften i rummet ned, måske er en god idé? Det siges, at varmepumper kun bruger 1/3 af den energi, de producerer. Det forstår jeg ikke helt, hvordan sker, men når eksperterne siger det, så må det jo passe!
Men jeg kan ikke helt forstå logikken, når de siger man, kan spare på el-regningen. Jo, jeg kan godt se, at man sparer på varmeregningen, fordi man bruger mindre elektricitet. Men var det ikke meningen, at vi skal lave mindre CO2 udslip? Elektricitet produceres vist stadig af fossile brændstoffer: Kul og olie. – Det er måske bare mig, der ikke har fulgt godt nok med.

Billig varmepumpe

Ikke desto mindre har jeg besluttet, at jeg vil finde en billig varmepumpe, som jeg kan få sat op, så jeg både kan få varme og kølige rum, alt efter vejret. Jeg siger billig, fordi ét eller andet sted så jeg, at det kan koste op til omkring 130.000 kroner at få sådan én sat op. Det har jeg ikke råd til. Og jeg er nok ikke den eneste. Der må findes billigere løsninger.
Jeg ved godt, at man kan få håndværkerfradrag til opsætning af en varmepumpe. Det har jeg bestemt også tænkt mig at gøre brug af. Men 130.000 kroner er en stor udskrivning på én gang. Og der må altså findes billigere varmepumper.

Det behøver ikke at være sådan, at jeg køber den billigste varmepumpe, jeg kan finde. Den skal da være af god kvalitet. Kvalitet betaler jeg gerne for, men den behøver ikke at være fra et firma med et stort, kendt navn. Den skal kunne gøre arbejdet, og den skal gerne holde i mange år.
I morgen vil jeg ringe til elektrikeren, jeg kender, så han kan give mig nogle gode råd om, hvilken varmepumpe jeg skal se på, før jeg beslutter mig. Måske har han kendskab til andre menneskers erfaringer med dem og kan fortælle mig lidt om dem.

Mere information: https://pengeguru.dk/varmepumpe/