Balancere og vippe er sundt

Balancere og vippe er sundt

24/06/2022 Slået fra Af Kristian

De fleste af os arbejder på et kontor. Måske varetager vi også andre opgaver, der ikke kræver, at vi sidder ved et bord foran en skærm i mange timer hver dag. Det kan fx være, at du underviser eller holder foredrag. Men ét er sikkert: Du bruger alligevel mange timer hver uge foran skærmen. Nu er der bare lige det, at vores krop faktisk er skabt til at skulle bevæge sig. Og når vi nu har stillesiddende arbejde, så skal vi være lidt ekstra opmærksomme på, hvordan vi sidder – og hvor længe. Det er ikke sundt for os at sidde ned i mange timer hver dag.

Gode kontormøbler

Dette er der mange, der heldigvis er opmærksomme på. De sørger derfor, at de får en rigtig god kontorstol. Og mange af os sørger da også for, at vi får motion, så kroppen får lov til at bruge nogle af sine muskler. Nu er en times motion et par gange om ugen, dog ikke tilstrækkeligt. Og en rigtig lækker kontorstol, der kan indstilles på alle mulige måder, er heller ikke ideelt. Ikke hvis du sidder på arbejdet i 7 – 8 timer fem dage om ugen. På mange arbejdspladser ser vi derfor, at der kommer flere og flere stole ind i kontorlandskaberne.

Vippestole og balancestole er in

Det er ikke kontorstole. Det er vippestole, som vi kan sætte os på, og som tvinger os til at bruge vores krop, imens vi arbejder. Sådan en stol bliver ofte også kaldt for en balancestol, og den fungerer på den måde, at den kan vippe frem og tilbage til højre og venstre og i cirkler. Det betyder, at vi bliver nødt til at bruge vores muskler i ryg, mave og ben for at holde balancen. Hvis vi ikke holder balancen, så falder vi – og det vil vi ikke. Det kan næsten kaldes en ’motionsstol’, og det er slet ikke ualmindeligt, at flere kollegaer på kontoret deler sådan en balancestol. Det hænder jo ofte, at en kollega skal til møde. Du kan sikkert godt finde 10 til 15 minutter, hvor han eller hun er til møde, hvor du så kan bruge vippestolen, så du ikke sidder og falder sammen i ryggen. Balancestolene er nemlig ret nemme at flytte rundt på. De er konstrueret af lette, men holdbare materialer.

Ligner lidt en taburet

De mest almindelige vippestole ligner faktisk smarte taburetter: Sædet er rundt, og den kan indstilles i højden. Ofte kan den indstilles så højt, at du kan bruge den som en slags ståstøtte, hvilket kan være meget behageligt efter lang tids koncentration ved skærmen. Men du kan også finde en balancestol, hvor sædet næsten ligner en cykels saddel – eller en saddel til en hest. De fungerer alle på samme måde, og det er derfor et spørgsmål om smag og behag: Vil du holde balancen på en minimalistisk balancestol, eller skal den se lidt mere avanceret ud? Det er op til dig og de kollegaer, som du skal dele stolen med.

Vippestole er ikke så dyre – så er I måske 3 eller 4 kollegaer, der gerne vil dele en, så er det absolut inden for mulighedernes grænser. I bliver glade for jeres lille investering i stærke rygge.