Elevator til byggeplads

Elevator til byggeplads

28/11/2022 Slået fra Af Kristian

Har du nogensinde været inde i en bygning, der er mere end 8 etager højt? Sikkert. Du har måske besøgt nogle rigtigt høje bygninger i Dubai eller New York City. Eller et andet sted rundt om på kloden. Shanghai måske.

Hurtigt op

Det er ligegyldigt. Du har sikkert stået oppe på 52. sal og nydt udsigten ud over byen og landskabet. Du er kommet helt derop, hvor du virkeligt kan mærke, at der er kraftig vind. Men det undrer dig slet ikke, at du kom derop på mindre end 2 minutter. Du steg jo bare ind i den der elevator og så var der en venligt smilende person, der trykkede på en knap. Vupti, så stod du lige pludselig der med håret i uorden, vind om ørerne og så på byen.

Byggepladselevatorer

Ja, det er fint med elevatorer, som kan få os højt op, når vi er turister et eller andet eksotisk sted. Men har du tænkt på alle dem, der har bygget bygningen? Hvordan kom de op i den højde? Havde de sådan en byggepladselevator her, der hjalp dem helt op til 52. sal? Eller? Måtte de klatre – med sikkerhedsnet under sig efterhånden som vinden bliver stærkere og stærkere jo højere og højere, de kom op?

Regler og sikkerhed

Ja, det kommer jo nok an på hvem bygherren er – og hvor byggeriet blev udført. I nogle lande er der ikke så stramme regler for sikkerhed på byggepladser, som der er her i landet. Og det skal vi lige tænke lidt over. Et byggehejs kan være påbudt. Men der er ikke nogen, der fortæller – eller definerer – hvad et byggehejs er – og så kan det blive misbrugt af håndværkerne. Dermed kan der ske ulykker. Fatale ulykker. Og nej, det er ikke alle håndværkere, der er udlærte – eller har den nødvendige kapacitet til at tænke sig om, når de anvender et byggehejs.