Hawaii-musik i Florida

Hawaii-musik i Florida

29/04/2019 Slået fra Af Kristian

Forleden hørte jeg for en gangs skyld radio. Det er meget sjældent, det sker. Jeg streamer som regel musik fra en af de her tjenester, hvor man kan få et album i øresneglen, når man vil det. Men forleden fik jeg tændt for radioen. Det var sådan et debat program med musikindslag. Og quizzer. Meget pop og harmonisøgende musik. Ikke lige det, jeg plejer at lytte til, men ok. De spillede en eller anden melodi, som lød ligesom musik fra Hawaii. Jeg ved ikke, hvad det er for et instrument, der laver den lyd. Det lyder som en guitar med en stål slider. Sprød, men harmonifyldt lyd.

Lyden af Hawaii

Det er tankevækkende, at jeg lytter til et stykke musik, og straks, så ved jeg, at det kommer fra det eller det sted i verden. Fx nu den her lyd, som bare fik mig til at tænke Hawaii. Der var ingen tvivl. Det var hawaiiansk musik. Ligesom, når man hører en bouzouki. Så ved man, at det er græsk musik. Sådan er det bare. Eller en klassisk, hidsig guitar: Flamenco, og så er vi i Sydspanien.

Jeg var bare ikke klar over, at en ukulele i virkeligheden ikke stammer fra Hawaii. Det har jeg altid troet. Af en eller anden grund. Men nej, livet er fuld af overraskelser: Ukulelen stammer i virkeligheden fra Portugal. Madeira for at være helt præcist. Men da nogle portugisere besluttede sig for at slå sig ned på Hawaii tog de ukulelen med sig, og så blev den adopteret ind i den hawaiianske musik. Sjovt. Ligesom med bouzoukien. Det er jo, virkeligheden, ikke et græsk instrument. Den stammer fra Tyrkiet. Basta.
Men det er da interessant at tænke på, at ukulelen, som kommer fra en ø ude i Atlanterhavet, er blevet adopteret af en øgruppe langt ude i Stillehavet.

Kolonier

Måske er det bare mig, som kan undre mig over sådan nogle ting. Det er måske bare en selvfølge, når man tænker på, at portugiserne havde store kolonier i Afrika og Asien. De har da ganske givet taget noget af deres egen kultur med sig og ladet den ligge i de nye lande, de kom til. Hvorfor nogle portugisere så havnede på Hawaii (som ikke var en portugisisk koloni), kan man diskutere. Nogen siger, at kongen af Hawaii ønskede et tættere økonomisk samarbejde med Europa (engang tilbage i slutningen af 1800-tallet) og derfor bød dem velkommen. De var nemlig gode til at holde sukkerplantager.
Under alle omstændigheder, så synes jeg, at det er interessant.
Og det vil nok være den væsentligste grund til, at jeg ville rejse til Hawaii. Netop at opdage den slags små, sjove elementer, som forbinder de forskellige kulturer. Fx ukulelens rejse fra Madeira til Hawaii.

At den så bliver brugt i meget harmonisøgende musik i dag, er helt ok for mig. Musikken, jeg hørte i radioen, er ikke lige den musik, jeg hører mest. Men hvis det harmonisøgende og konfliktfri element, som jeg synes musikken, kendetegnes af, også er et kendetegn for Hawaii, så vil jeg gerne lytte til det live.

Faktisk hørte jeg noget lignende på en restaurant i Florida for et par år siden – og det var faktisk musikere fra Hawaii J