På med reflekserne

På med reflekserne

01/05/2019 Slået fra Af Kristian

I går talte jeg med nogle bekendte, jeg har. De er franskmænd, så de har hele bevægelsen ”De Gule Veste” på første hånd. De er også meget belæste og ved meget om hele det franske samfund.

Arbejdstøj

Han er sådan en rar fyr, som godt kan lide at gøre tingene selv. Alt, hvad de laver i huset, har han haft fingrene i. Intet er bedre for ham end at få lov til at stå i sit refleks arbejdstøj ved en tømmerbænk og høvle i en dør hele dagen lang. Alt lige fra at lave mosaikgulve til at forgylde rammen om spejlet har han lavet.

Hun er den her landkonetype, som elsker at lave marmelade og den slags. I går formiddags, da jeg kom forbi, var hun iført det store sylteforklæde. Hun var ved at sylte figener. Det var vist noget med at koge de umodne figner 3 gange, koge siruppen op 3 gange, og, så koge det hele sammen. En farlig masse af vand og sukker stod og boblede på komfuret. Det er vist hende, der har brug for refleksarbejdstøjet, og ikke ham, tænkte jeg. Sprøjtende og kogende sirup er da farligt. Hun er dog en utrolig sød kvinde. Elsker at tale om litteratur og ved en masse om botanik.

Et sjovt syn

Men nu stod hun der i køkkenet, iført natkjole og sylteforklæde, da jeg kom forbi. Jeg kunne høre hendes mand ude i værkstedet, hvor han var i færd med at slibe en vinduesramme til. Han kom og hilste og viste mig sit seneste projekt: En kæmpe trædør, som skiller huset fra hans værksted. Døren var sat på hængslerne, og for mig så alt ud til at være perfekt, indtil han fortalte mig, at han overvejer at slibe en rondel ned, så den passer til hængslet og døren, så han ikke skal flytte på hængslet i dørkarmen. Døren hænger nemlig en lille, bitte smule skævt og bruger ikke alle tre hængsler. Det er vist det, man kalder fanatisk perfektionisme. Jeg kunne ikke se, at døren hænger skævt. Men hvis hans perfektionisme dikterer, at der skal en rondel ind på hængslet, og at den skal have en tykkelse på mindre end en millimeter, ja så må han slibe den ned!

Gule Veste

Jeg fik en sludder med dem om De Gule Veste. Det er et godt emne at tale om. For det leder altid til en god diskussion om politik. Jeg startede måske lidt provokerende ud ved at sige til ham, at han ligner en af de Gule med sit refleksarbejdstøj. Han kender mig og ved, at det ikke er ondt ment fra min side. Men jeg fik da at vide, at ingen af de Gule Veste betaler skat. Det er faktisk sådan, at de tilhører den gruppe (55% af befolkningen), som ikke betaler nogen form for skat i Frankrig. Men han og hans kone, de er tvunget til at betale skat. De betaler m.a.o., for at De Gule Veste kan leve. Kun 45% af den franske befolkning betaler skat. Er det fair? Det synes jeg faktisk ikke, at det er. Det må jeg være enig med ham i.