Hvad brandmanden ved

Hvad brandmanden ved

15/08/2023 Slået fra Af Kristian

Du, dit barn og din kæreste, som er brandmand, sidder ved spisebordet. I hygger og taler om alt muligt. Maden er lækker. Det er sommer. Din kæreste er sød overfor dit barn. Svarer gerne på alle hans spørgsmål om, hvad det vil sige at være brandmand. Brandmænd er helte i din søns øjne – og han har massevis af meget avancerede spørgsmål om de der skovbrande, som vi ser reportager om i fjernsynet. Din kæreste forklarer ham, at han ikke skal være bange for skovbrande her i landet. De kan forekomme, men vi har anderledes veje og geografi, som betyder at en skovbrand sjældent kan komme til at true bygninger og huse i nærheden.

De farlige brande i Danmark

Han forklarer også dit barn, at her i landet opstår de fleste farlige brande i lukkede rum i huse. Fx i køkkener. Eller i rum, hvor der ligger meget brandfarligt materiale. Din kæreste elsker at tale om sit arbejde. Så forklaringerne forsætter: Han forklarer din dreng hvad Inergen er, og hvordan det kan slå en brand ned i det meget tidlige stadie.

Han forklarer ham om de naturlige luftarter, som Inergen består af. Din dreng er fascineret og du kan ligefrem se, at han prøver at forstå det hele. Du kigger på din kæreste. Smiler. Du beundrer hans tålmodighed og hans styrke. Den der forklaring om Inergen og hvordan brandslukning med Inergen foregår, var faktisk meget lærerig.

Særlige anlæg til rumslukning

Du anede da ikke, at der ofte anvendes rumslukningsanlæg i fx biblioteker, som baseres på Inergen. Men nu har du lært noget nyt. Spændende? Måske ikke når man ikke er brandmand eller en dreng på 5 år. Men alligevel. I skal have rum og tid til også at være dem, I hver især er. Og når han nu – din kæreste altså – er så god til at forklare et lille barn om brandslukning i datacentre, så skal middagen da bruges på det. Du afbryder ikke din kæreste. Du giver måske et nik, der signalerer til ham, at du også har forstået, hvor vigtigt det er, at vi passer på når vi griller – eller endda laver bål.

Vi skal videre fra den snak

Du kan se, at det er tid til dessert. I skal have iskold hjemmelavet frugtsalat med lidt fløde, cognac eller honning på. Du rejser dig fra bordet og begynder at tage tallerkener og bestik væk. Finder dybe tallerkener og skeer frem. Hælder honning på salaten til din dreng. Sætter den på bordet og han begynder at guffe i sig.

Imens du finder cognacen frem, kan du høre din dreng spørge din kæreste om, hvorfor de ikke bruger Inergen til at slukke brandene med nede i Sydeuropa. Han har set billeder af dem i fjernsynet og bekymrer sig meget om de mennesker, som disse brande er gået ud over. De har mistet alt – deres hjem. Du smiler. Spørgsmålet er faktisk meget logisk. Men, Inergen vil jo opløse sig hurtigt i de kraftige vinde og dermed miste sin effekt. Så nu må din kæreste til at forklare om luftarter, iltning af ild og brandslukning i svært tilgængelige områder igen.