Maskiner til slagterier

Maskiner til slagterier

26/10/2019 Slået fra Af Kristian

Som husmor her på gården er det mig, der står for at partere koen eller lammet, når vi slagter. Vi passer godt på vores dyr. De kommer ud på mark hver eneste dag. Vi driver et økologisk landbrug, og efterspørgslen på vores kød er stigende. Især restauranter vil gerne bruge råvarer fra vores landbrug.

Slagteren

Vi får en slagtebus herud, som hjælper os med selve aflivningen af dyrene. Vi sørger altid for, at det sker et sted, hvor de dyr, der ikke skal slagtes endnu, ikke har mulighed for at se processen. Det kan være ret hårdt. Også selvom det faktisk foregår stille og fredfyldt.

Men når aflivningen og afblødningen er sket, skal dyret parteres. Det er min opgave at stå for det.
Det kan jeg klare. Aflivningen, synes jeg, er forfærdelig at se på. Men når dyret er dødt, er det ikke længere det samme dyr, jeg kendte, og jeg kan godt skære det ud. Det er måske besynderligt, men sådan fungerer jeg altså.
Parteringen er hårdt arbejde. Men jeg har gennem årene fået styr på det. Det handler om at skære med skarpe knive og save. Og så er det godt med en hjælpende hånd, der kan hjælpe med at bære de tunge, stykker kød ind.
Nogle gange, når vi slagter, slagter vi også en ko eller et lam til eget forbrug. Når parteringen er i gang, kan jeg ligeså godt også partere et ekstra dyr til os selv. Jeg plejer at fryse det ned, og så har vi kød til flere måneders forbrug.

Rigtige slagterimaskiner

Jeg har efterhånden fået en del slagterimaskiner som jeg har købt her: https://ingvald.dk/ , som hjælper mig i det arbejde. Det er herligt at have de rigtige stykker værktøj, så jeg ikke skal stå og vifte rundt med en kniv, når jeg i virkeligheden har brug for en sav til at skære en tyk knogle over.
Min seneste erhvervelse er, en vakuumpakker. Den er simpelthen en redning. Når restauratørerne kommer for at hente kødet, de har bestilt, så sætter de virkeligt pris på, at det er pakket ind i vakuum.

Og jeg har fundet ud af, at det også er godt at vakuumpakke kød, som skal nedfryses. For det første optager det mindre plads i fryseren. For det andet går det hurtigere at tø kødet op, når man skal bruge det. For det tredje undgår man, at der kommer iskrystaller på kødet. Derfor er optøningsprocessen, også hurtigere. Og så er det mere hygiejnisk, mener jeg. Og hygiejnen er jo meget vigtig.

Her på gården er her jo også mange insekter, og en flue kan ødelægge et godt stykke kød. Så jeg er meget omhyggelig med renligheden.Jeg holder alt rent – ligesom min bror holder sin egen skrivestue flot og fin.

Når parteringen og indpakningen af kødet er overstået, og når restauratørerne har hentet kødet, de har bestilt, så afsluttes den arbejdsdag med hovedrengøring i grovkøkkenet. Her skal være rent til næste gang, vi slagter. Og alle slagterimaskinerne, jeg har, bliver også gjort rene, og dækket til, så støv og den slags ikke kan trænge ind i dem.
Det er rart med professionelt udstyr. Det er måske ikke de kønneste maskiner, man kan have i et køkken, men de er nemme at holde rene, og så fungerer de altså bedre end de fleste små maskiner, man kan købe i køkkenudstyrsbutikker.