Fantastisk værktøj

Fantastisk værktøj

28/10/2019 Slået fra Af Kristian

Vi har været på studietur til Budapest. Det var meget spændende, men også trættende. Vi var på kunstmuseer for at lære mere kunsthistorie. Det er en del af uddannelsen, at man skal kende til kunstens historie. Man skal kende forskellige epoker, deres idéer og verdensopfattelse – og skal vi kende til de store værker, der er produceret i den specifikke epoke. Vi var også på besøg hos forskellige skulptører og billedhuggere. Vi fik lov til at kigge ind i deres værksteder, og vi hørte om deres arbejde. Det var de bedste oplevelser, vi havde. Det var vi alle sammen enige om. Altså når vi fik lov til at tale med nogle af kunstnerne – sådan live.

Stenhuggeren

Vi besøgte blandt andet en stenhugger. Han arbejder med marmor og granit. Han har lavet nogle flotte og meget store skulpturer, som står rundt omkring i verdenen. Han har solgt mange stykker. Hans værksted var kæmpestort, og han havde 3 stenhuggere ansat til at hjælpe sig. Værkstedet var superflot. Og meget rent. Han havde sådan ca. 100 forskellige mejsler og 4 forskellige vådslibere stående. Der var også hamre og boremaskiner, og andre forskellige slibere. Lige fra de kæmpestore stenslibere til helt bittesmå elektriske slibere. Du ved ligesom dem, tandlægen bruger, når han renser tandsten væk.

Godt sted at købe værktøj

Der var rigeligt med støj i værkstedet. Sliberne kørte på fuldt drøn, og hans ansatte var ved at banke stenklumper ud til de rå forme. Når det er gjort, så tager mester over og giver den endelige form på skulpturen. Nogen af dem var meget mærkelige – man kunne ikke lige forstille sig, at de ville få de flotte former, som han er kendt for.
Han fortalte os, at han vægter meget, at hans redskaber er skarpe, og han gør meget ud af at indskærpe overfor sine ansatte, at de skal passe godt på det. Han køber værktøj her.

Elektrisk værktøj

Han passer til gengæld godt på dem: Sørger for, at de får masker og beskyttelsesbriller og arbejdstøj, så de ikke kommer til skade. De skal indånde stenstøv, og de skal heller ikke tage nogle chancer med at få et stykke sten i øjnene. Tøjet er mest for syns skyld, indrømmede han, men han har en pointe. Når man har hænderne fulde af stenstøv, så tørrer man dem i blusen, man har på – og så er den ikke til at få ren. Så forklæde er minimum, de skal have på, når de er på hans værksted. Han havde også andre stykker el-værktøj – alle købt her: https://www.dorchdanola.dk/produkter/el-vaerktoj.html . Fx så bruger han meget ofte boremaskiner.

Borene, han bruger, er meget hårde. De skal også slibes i ny og næ. Det sker også på en vådsliber. Man skal være ret sej for at kunne holde et lille bor i hånden og få det slebet skarpt. Friktionen gør, at metallet, som boret er lavet af, bliver meget varmt.

Han forklarede os om processen for, hvordan et værk bliver til. Det er en meget kompliceret proces, og man ved aldrig, om man virkeligt får det frem, som man havde tænkt sig til at begynde med. Kunsten ligger så i at kunne adaptere sin idé til det, som stenen fortæller, at den vil.