Plaget af hvepse

Plaget af hvepse

15/05/2019 Slået fra Af Kristian

Vi sidder nede på den lokale café og får en kold øl. Her er varmt og landsbyens mænd, spiller kort eller backgammon. Nogle af dem har en vild diskussion i gang. Den handler om hvepsebo og hvepsebo fjernelse. De er temmelig højrystede her i middagspausen. Men sådan er det her i landsbyen. Det er en rigtig typisk Asterix-landsby. Her er en tyk, enfoldig mand, som er god til at hjælpe, her er en krakiler, som bare ved alt, og som er meget højrystet, her er en klog mand, som holder mund og kun svarer på direkte spørgsmål og så er her naturligvis også en præst, som kan trøste triste sjæle. Her er naturligvis også en idealist, som kæmper for miljøet og menneskers rettigheder. Og så er her altså også en del jamrehoveder, som bare beklager sig over politikerne og vejret.

Skændes højlydt

De kan skændes med hinanden, så det batter. Skænderierne kan vare i flere dage. Men af en eller anden grund, så bliver de gode venner igen. Lige som i Asterix serien.

Lige nu har diskussionen nået et punkt, hvor vi sidder og tænker, at de nok snart begynder at slås med hinanden. De er vildt uenige om hvepsebo fjernelse. Hvordan skal det gøres? Én påstår, at man skal købe noget særligt benzin, som man skal hælde på hvepseboet. Det dræber hvepsene øjeblikkeligt, og det skal gøres i skumringen, lige inden det bliver helt mørkt. Idealisten bliver rasende: Hvem har ret til at slå hvepsene ihjel. Ingen.

Fjerne hvepsebo sikkert

Man kan fjerne et hvepsebo med en plasticpose og, så køre det væk. Ud i skoven, hvor hvepse ikke gør nogen skade. Der er ingen grund til at dræbe insekter. Vi har et ansvar for miljøet. Det er vores fremtidige levebrød, vi slår ihjel, hvis vi dræber hvepsene. Han er helt oppe at køre ham idealisten. Vender sig mod præsten og spørger om det, ikke er rigtigt, at man ikke må slå ihjel.

Præsten kigger på ham, er vist i et dilemma her. Svarer, at jo, det er rigtigt. Man må ikke slå ihjel. Han mumler et eller andet om, at ”På den anden side, der står også et øje for et øje i biblen. Hvis hvepsene er farlige, så er det måske bedre, at de fjernes”. Langt ude diskussion. Men sådan er det her i landsbyen. De kan også finde på at skændes om det store træs alder. Her er et kæmpe træ, som giver god skygge i sommerheden. Det er tit objekt for en af deres diskussioner.

Præsten rejser sig for at betale for sin kaffe. Han skal op i kirken. Der skal holdes aftenmesse. Han skal op og forberede. Der er vist også en slags lysning. Diskussionen stopper. Nogle af backgammonspillerne rejser sig også. De skal tilbage til tomathaverne og høste. Idealisten går også. Heden har lagt sig, og dagens sysler fortsætter. Ham, som har fundet et hvepsebo siger, at nu kører han hen til forretningen med værktøj, haveudstyr og alt muligt isenkram, og køber insektgift. Han skal have fjernet hvepseboet, inden det bliver mørkt i aften.