Ny bolig koster

Ny bolig koster

13/05/2019 Slået fra Af Kristian

Klimaforandringerne kan mærkes. Ingen tvivl om det. Undersvømmelser, skovbrande og hedebølger er vist det, som vi hører mest om. Og så hører vi selvfølgelig om, at isen på Grønland og Antarktis smelter hurtigere, end den burde. Og vi kan se følgerne af klimaforandringerne i vores boliger. Vi er nødt til at ændre på isolering foretage indgreb i haverne for at undgå, at kældre oversvømmes, og ventilationssystemer skal indsættes. Godt nok findes der håndværkerfradrag, og man kan også få billige lån til ændringerne. Men kan man også få et billigere boliglån, hvis man nu gerne vil købe en gammel bygning, som skal sættes fuldkommen i stand, så den kan blive beboelig? Det ved jeg faktisk ikke!

Det rette hus

Jeg har faktisk fundet et hus, som jeg gerne vil købe. Det ligger fint oppe på bakken og har den smukkeste udsigt ned til byen og søen. Men det trænger virkeligt til en meget kærlig hånd. Der skal laves fuldkommen isolering i både kælder og på loftet. Der skal nye vinduer i, så vinden ikke suser ind, og så skal der trækkes el og vand ind. Det er store udgifter, men ikke helt umulige. Og det vil gøre huset meget lækkert. En god gang maling i hele hytten og et nyt køkken, og så er det klar til, at man kan flytte ind.

Boliglånet, jeg har fået, dækker ikke udgifterne til istandsættelsen. Det dækker kun dele af selve købet af ejendommen. Hus og haven, som hører til. Hele grunden. Den er stor.

Lån i banken?

Et boliglån er et lån i banken, som går til at finansiere et køb af en bolig. Det dækker som regel kun 15% af boligens pris. Resten skal finansieres via et realkreditlån, og man skal selv kunne betale 5% af prisen. Så i virkeligheden burde bankerne ikke være så skrappe, når man beder om et boliglån. Realkreditinstitutionerne, kan jeg godt forstå, er skrappe, de har den største risiko. Men også køberen af boligen har en del at skulle have sagt, synes jeg. Selvom det kun er 5%, man skal betale, så er det jo i virkeligheden køberen, som betaler både boliglånet og lånet hos realkreditforeningen. Så hvorfor er bankdamen så forsigtig og skrap? 15% lyder af meget, men det er det ikke for en bank. De får jo gebyrer for alt. Man skal bare henvende sig, og så er man 50 kroner fattigere. Uanset om man får svar på sit spørgsmål eller ej. Og deres renter er altid højere, end det er rimeligt. Har de tænkt på, at en boligkøber måske har gået og spinket og sparet sammen i flere år, han eller hun har måttet kæmpe med inflation og negative renter for at samle de 5% af boligens pris sammen? Og så stiller banken endnu et krav om, at man også skal have et boliglån, som er dyrt.

Alternativer

Egentlig synes jeg, at det er temmelig frækt af bankerne. Hvorfor kan man ikke bare få et realkreditlån, som dækker 95% af prisen. Så ved man da, hvor man er ikke? Men nej, sådan er spillet ikke. Man skal have et boliglån og et realkreditlån og komme med egen opsparing, når man vil købe en bolig.

Måske man skulle kigge lidt nærmere på for eksempel denne: https://trygt.dk/laan-uden-om-banken.html