Udvikling af teams

Udvikling af teams

15/07/2019 Slået fra Af Kristian

Hvad mere kan jeg ønske mig? Intet. Jeg har verdens bedste job. Det er fedt at blive betalt for at gøre noget, man holder af og har det sjovt med. Tiden bliver brugt bedre, og for mit vedkommende, så bliver jeg bedre til mit arbejde. Jeg arbejder med teambuilding. Det betyder, at jeg arbejder ude i naturen og inde på virksomheders kontorer eller lokaler. Det kommer helt an på opgaven, som jeg er på. Det kan være et hold voksne mennesker, som skal blive bedre til at kommunikere med hinanden i deres daglige arbejdsgange. Det kan også være et hold unge mennesker, som skal rystes sammen, så de noget et fælles mål de har sat sig.

Teambuilding der er sjov

Jeg har specialiseret mig i sjov teambuilding. Det skal være sjovt. Og udfordrende må det også gerne være. Essensen er, at deltagerne skal have nogle gode timer eller dage sammen. Varigheden af kurserne, jeg afholder, kommer helt an på, hvad deltagerne ønsker og kan. Der er kurser, hvor jeg er nødt til at holde aktiviteterne indendørs. Det kan være på grund af vejret, eller det kan være på grund af deltagerne. Der er mennesker, som ikke kan deltage i en leg, som foregår udendørs. Det kan være på grund af et handicap eller måske allergi overfor pollen. Normalt forsøger jeg at få deltagerne væk fra deres daglige arbejdsplads eller klasselokale. Det behøver ikke at være besværligt. Fx så har mine kurser i madlavning for hold ikke krævet andet, end at deltagerne møder op i virksomhedens kantinekøkken – eller i skolekøkkenet.

Jeg foretrækker dog, at vi får en slags udflugt ud af kurset. De bedste kurser er dem, som indeholder flere forskellige aktiviteter, som sigter på forskellige aspekter at teamudvikling. Det kan være lige fra at forbedre kommunikationen til decideret at lære at samarbejde.
Og det er meget givende for mig at se, når deltagerne opdager evner hos hinanden, som de aldrig har overvejet, kan bruges i de daglige rutiner.

Effektiv teambuilding

Mange af aktiviteterne, jeg laver med holdene, er meget konkurrenceprægede. Det kan være noget af en oplevelse for mennesker at opdage konkurrenceinstinktet, deres kollegaer har i sig. Det er ikke ondt at være konkurrenceminded, men det kan skræmme, hvis det ikke omsættes til samarbejde med kollegaerne. Mange af øvelserne, jeg bruger, sigter nemlig på det. Derfor er det oftest holdkonkurrencer, jeg bruger i mit arbejde med teambuilding. Og når de også er sjove at lave, så får det en positiv effekt på holdet. De opdager nemlig, at de har evner, som kan bruges i forskellige sammenhænge. Det får dem ud af rutinen og ind i en verden, hvor de tænker på det mål, de har sat sig, og hvordan de når det mål sammen med deres kolleger eller klassekammerater.
Teambuilding er ikke for sjov. Det skal være sjovt. Men det er en alvorlig sag. En virksomhed er afhængig af, at medarbejderne samarbejder godt. En skoleklasse bliver bedre til at håndtere ting, som fx mobning, hvis de er et godt team. Teambuilding er værdifuldt – og alle kan være med.